BLØDENDE TANNKJØTT

Tannkjøttbetennelse er en mild tilstand med lett blødende tannkjøtt. En sånn betennelse går bort av seg selv ved god tannhygiene. Ubehandlet betennelse kan hos noen utvikle seg i dybden og føre til tannfestesykdommen periodontitt.

Plakk er et belegg som alltid dannes på tennene våre. Belegget inneholder bakterier som finnes i munnen hos alle mennesker. Hvis plakk ikke fjernes vil det forkalkes og danne tannstein. Bakteriebelegg og tannstein langs tannkjøttsranden irriterer tannkjøttet og det utvikles en betennelse.
Tannkjøttet blir rødt, hovent og kan sitte litt mindre stramt rundt tennene. Ved tannpuss og rensing mellom tennene merker du at tannkjøttet blør lettere. Noen opplever også at de får dårlig ånde.

Tannkjøttbetennelse (gingivitt) er veldig vanlig og forsvinner med god tannhygiene. Ubehandlet betennelse kan hos noen gå dypere i vevet og medføre tap av støttevev og bein rundt tennene. Slik betennelse kalles periodontitt, eller tannfestesykdom da den i alvorlige tilfeller fører til at tennene løsner.
Munntørrhet, røyking, hyppige sukkerholdige måltider og dårlig munnhygiene øker risikoen for å få tannkjøttbetennelse. Gravide og personer med diabetes er også mer utsatt.

Del siden sosialt!